Gaat schone energie de autowereld vermorzelen?


overzicht Gaat schone energie de autowereld vermorzelen?

Datum:
02 april 2016
Door:
Michel van Roon
Filters:
Blog, Nieuws
Reacties:
0

Review: 'Clean Disruption of energy and transportation'

Het FD schreef 12 maart jl. een groot artikel over de mogelijke neergang van de energie sector en die van de autobranche. Hun belangrijkste bron: Tony Seba. Tony Seba doet in zijn boek rake uitspraken waar het gaat om de toekomst van de autobranche. Hij is er van overtuigd dat groene energie (met name zonne-energie) zo goedkoop wordt dat het fossiele brandstoffen op kostprijs gaat verslaan. Dat heeft uiteraard grote invloed op onder andere auto mobiliteit. 'Clean energy' vermorzelt volgens hem de autobranche zoals we die nu kennen. Reden genoeg om zijn boek te kopen en aandachtig te lezen. Mijn review zie je hier onder.

 

 

Uitgangspunten

Tony Seba gaan in zijn voorspellingen uit van principes zoals de Wet van Moore. Entrepreneurs en conglomeraten uit o.a. Silicon Valley ontwikkelen concepten en producten die de traditionele partijen bedreigt en misschien wel overbodig maakt. Niet ontwikkeld vanuit een automotive achtergrond, maar vanuit een tech achtergrond. Verfrissend maar mogelijk ook bedreigend voor bestaande marktpartijen.

Wat gaat er gebeuren?

In de energie markt verwacht Seba dat zonne-energie snel op basis van kostprijs fossiele brandstoffen overbodig maakt. In combinatie met een groeiende vloot elektrische auto's zou dat wel eens consequenties kunnen hebben voor het auto vak. Want kijk maar eens om je heen. Tesla's opladen kan al bij heel veel 'Van der Valk restaurants'. Gratis wel te verstaan. Elektrische auto's hebben minder slijtdelen dus daar komt de aftersales omzet onder druk te staan. En dan hebben we het nog niet eens over autonoom rijden. Een autonoom rijdende auto maakt niet alleen minder schades, de auto kun je ook delen zodat automobiliteit stukken goedkoper wordt. 

Wat is waar?

Of Seba gelijk heeft met zijn voorspellingen? Ik weet het niet. Hier en daar maakt hij wel een paar aanname foutjes. Een vat olie voor €100,- is een prijs die we al even niet meer hebben. En een Model X van Tesla is niet voor € 40.000,- op de markt gekomen maar voor beduidend meer. Kortom de uitgangspunten zijn niet altijd even representatief. Daar staat tegenover dat een super belegger als Warren Buffet investeert in zowel zonne energie als elektrische auto's.

Scenario's

Wat je wel kunt met dit boek, is je eigen scenario's maken. Onze strategie voor het autobedrijf is altijd gericht geweest op het vergroten van de (gebruikte) auto verkoop om een brede basis voor aftersales te creeren. Met de elektrificering lijkt zo'n volume strategie alleen maar belangrijker te worden om voldoende contributiemarge te blijven realiseren.

Het inzetten van internet en communicatie technologie is evenzo belangrijk. Klantrelaties aangaan, domineren in de online zoektocht naar auto's en klanten binden op basis van mobilteitsabonnementen. Het zijn allemaal ingredienten die passen bij een voorbereiding op een andere toekomst. Maar ook activiteiten die nu door een orientering op product en fabrikant ondersneeuwen.

Wil je zelf je mening vormen? Hier kun je Clean Disruption of energy and transportation van Tony Seba kopen. Ik ben wel benieuwd naar jouw mening over de toekomst van het autovak.

Schrijver


Michel van Roon
Michel van Roon - Senior Consultant / Oprichter

“Zonder weerstand geen glans”

Commercieel zwaargewicht en transformatiespecialist in de autobranche. In staat complexe materie plat te slaan in hapklare porties. Inspireert mensen en structureert processen. Tilt teams naar een hoger niveau met één doel voor ogen: plezier en prestatie samenbrengen.

Meer nieuws