Gebruikte auto markt ruim 13% in de min


overzicht Gebruikte auto markt ruim 13% in de min

Datum:
22 januari 2021
Door:
Michel van Roon
Filters:
Reacties:
0

Gebruikte auto markt dik in de min

Nu van overheidswege de mogelijkheden tot het verkopen van auto's beperkt worden, vroegen wij ons af welke impact deze beperkingen hebben in de gebruikte auto markt.

Met een dikke min van 13,1% valt de schade nog mee. Autobedrijven weten met proefritten aan huis, online verkopen en afleveringen aan huis de business ondanks alle beperkingen toch nog aardig op niveau te houden. Wie ooit zei dat online auto's verkopen niet mogelijk was, die zal zich nu toch afvragen of die ontwikkeling niet toch doorzet. We zijn als branche al aardig op weg.

Ontwikkelingen per segment

Het consumenten segment daalt met 12,8%. De zakelijke gebruikte auto koper laat het meer afweten dan de particulier. In dit segment krimpt de gebruikte auto markt met 14,8%. Gezien de ontwikkelingen in de BV Nederland valt ons deze krimp nog mee. Uit de markt krijgen we hier gemengde berichten. Er zijn ook bedrijven die deze trend niet volgen en zelfs groeien.

Aandeel 8% bijtelling

Gezien het grote aantal dagregistraties aan het einde van 2020 van EV's die nog onder het 8% bijtellingsregime vallen, hadden we verwacht dat het verkoopaandeel van deze auto's in januari significant zou zijn. Helaas is dit niet het geval.

In vergelijking met vorig jaar krimpt het aandeel auto's tot 1 jaar oud van 10,2% naar 7,3%.
Binnen het 1 jaar oude auto segment daalt het aandeel EV's van 12,3% in 2020 naar slechts 5,1% in de eerste 20 dagen van 2021. 

Verkoop jonge occasions daalt met 25%

Een interessant beeld doet zich voor bij de gemiddelde leeftijd van de auto's. Het segment tot en met bouwjaar 2016 krimpt met ruim 25%. Het segment van de oudere auto's krimpt 'slechts' 5,6%. Verklaarbaar als we de gebruikte auto zien als het alternatief voor het openbaar vervoer. Een opsteker voor het universele kanaal en een domper voor het dealersegment.

Welke transacties worden meegerekend?

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de statistieken van MarketView, een product van GO Remarketing Solutions & CRM automotive retail. Ze zijn gemaakt op basis van data geleverd door A2SP / CarTalk International.

Binnen CRM automotive retail en Go Remarketing Solutions registeren we transacties vanuit bedrijfsvoorraden en vanuit bedrijven aan eindverbruikers. We hebben bewust gekozen om de gebruikte auto verkopen vanuit bedrijven (dus ook zonder bedrijfsvoorraad) mee te nemen in de markt. Sommige leasemaatschappijen hebben geen bedrijfsvoorraad en sommigen verkopen zonder opname in de bedrijfsvoorraad direct aan de eindverbruiker (driver sales). Dat zijn significante aantalllen die we niet willen uitsluiten. Ook bedrijfsauto's worden meegenomen. Dat zijn immers ook aantrekkelijke gebruikte auto's om te verkopen.

Schrijver


Michel van Roon
Michel van Roon - Senior Consultant / Oprichter

“Zonder weerstand geen glans”

Commercieel zwaargewicht en transformatiespecialist in de autobranche. In staat complexe materie plat te slaan in hapklare porties. Inspireert mensen en structureert processen. Tilt teams naar een hoger niveau met één doel voor ogen: plezier en prestatie samenbrengen.

Meer nieuws